In ultimul timp aud tot mai des despre inteligența artificială și importanța acesteia la nivel planetar și sunt convinsă că mulți dintre noi habar nu au că o folosesc zilnic fără a-și da seama măcar că face parte din viața noastră. Așadar, cu toții avem telefoane mobile, toti folosim internetul, toți facem cumpărături online. Companiile își fac publicitate online, pentru acestea se folosește IA pentru că oferă internauților recomandări pe baza căutărilor anterioare sau a achizițiilor efectuate, iar in cadrul acestui capitol s-a dovedit eficiența în creșterea economiei. De asemenea, traducerile automate utilizează tot inteligența articifială, computerele si navigația automobilelor si multe altele pe care le folosim in viața de zi cu zi.
IA este folosită in cercetarea in domeniul sănătății, in transport si logistică, în fabrici, in administrație, in finanțe si bănci, etc, având un impact asupra societății și economiei globale. De la automatizarea proceselor industriale la schimbările din piața muncii și influențele asupra relațiilor sociale, aceasta transformă modul în care trăim și muncim. Și pentru că tot veni vorba de muncă, în multe domenii cum ar fi producția, transportul și serviciile financiare, pot înlocui anumite funcții umane cu tehnologii bazate pe IA. In acel moment se vor crea nemultumiri din partea oamenilor care, automat, iși vor pierde locul de muncă. In acest moment IA va avea un minus din partea societății și, de aceea, societatea este impărțită în pro și contra. Unii își doresc progresul, alții sunt reținuți, suspicioși, sceptici și asta pentru că există si riscul ca inteligența artificială să nu fie utilizată corect, iar aplicarea sa greșită sau abuzivă poate avea consecințe negative asupra omenirii.
Mulți oameni văd IA ca pe o unealtă care poate revoluționa industria, educația, medicina și multe altele. De exemplu, în medicină, IA poate ajuta la diagnosticarea bolilor mai rapid și mai precis, iar în educație poate oferi soluții personalizate pentru fiecare elev. – De asemenea, alți oameni o văd și ca un înlocuitor de om care poate ajuta la automatizarea unor sarcini in gospodărie, eliberând astfel timpul oamenilor pentru alte activități.
Imi amintesc când, prin 2019, în aeroportul din Danemarca am vazut live, pentru prima data, un robot care oferea informatii călătorilor. Practic, inlocuia un om la serviciul de informații. A fost fascinant să vezi cum tehnologia poate fi folosită în acest mod, pentru a ajuta si oferi informații. Din punctul meu de vedere, IA va fi probabil una dintre forțele definitorii ale viitorului.
În orice caz, inteligența artificială nu este uniform acceptată de toți oamenii, reacțiile sunt foarte diverse, în funcție de context și de înțelegerea fiecărei persoane despre tehnologie. Și cred că, indiferent de opinia scepticilor, dezvoltarea inteligenței artificiale pare inevitabilă, având în vedere ritmul rapid al progresului tehnologic.
Cert este că, atât SUA cât și Uniunea Europeană investesc masiv în dezvoltarea IA. De pe pagina de interenet a Comisiei Europene am aflat că ”abordarea UE cu privire la inteligența artificială (IA) le va da cetățenilor încrederea de care au nevoie ca să adopte aceste tehnologii. În același timp, va încuraja întreprinderile să le dezvolte. UE are potențialul de a deveni lider mondial în domeniul inteligenței artificiale sigure. Elaborând un cadru de reglementare bazat pe drepturile omului și pe valorile fundamentale, UE poate implementa un sistem de IA care să le fie util cetățenilor, întreprinderilor și administrațiilor.”
Așadar, avantaje si dezavantaje, dar punând în balanță, este clar că inteligența artificială reprezintă viitorul, iar în următorii ani va continua să evolueze rapid, integrarea acesteia în viața cotidiană va deveni tot mai prezentă și va revoluționa toate sectoarele de activitate.
Claudia POPA